Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Schriftelijke vragen aan college van B&W Almelo Armoedebeleid werkende armen

 

Schriftelijke vragen aan college van B&W Almelo

6 november 2018

 

Geacht college,

Uit een onlangs gehouden onderzoek in twintig Nederlandse gemeenten blijkt dat de meeste gemeenten het moeilijk vinden om minima in beeld te krijgen die niet tot de bijstandspopulatie behoren. Dat meldt het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) in het rapport “Als werk weinig oplevert”. Werkende armen zijn meestal zzp’ers, flexwerkers en alleenstaanden. Deze groep is groeiende.

Wat is armoede? Mensen die volgens het SCP in armoede leven, zitten onder het  “niet-veel-maar-toereikend’-criterium”. Boven die grens heb je voldoende geld voor de minimale kosten van wonen, voeding, kleding en verzekeringen, plus nog een klein bedrag voor ontspanning en sociale activiteiten.

In 2014 bedroeg die grens voor een alleenstaande 1063 euro, voor een paar zonder kinderen 1460 euro, voor een eenoudergezin met twee kinderen 1610 euro en voor een stel met twee kinderen 2000 euro. In 2014 was één op de acht zzp’ers arm, en van alle arme werkenden vormden zij met 36 procent verreweg de grootste groep.

In 2015 is met groot succes in Groningen het project ‘Stadoogst’ opgezet om deze werkende armen te ondersteunen. Via een door de Raad aangenomen Motie in 2017 was het de bedoeling om het succes van Stadoogst in Groningen ook in Almelo mogelijk te maken.

 

Wij hebben de volgende vragen:

Vraag 1.

Is er nog steeds specifieke aandacht in de gemeente Almelo voor de doelgroep werkende armen?

Vraag 2.

Uit hoeveel personen/huishoudens bestaat deze groep in onze gemeente op dit moment? In 2017 ging het globaal om plusminus 300 huishoudens.

Vraag 3.

Wat is de visie van het college om (toenemende) armoede te bestrijden onder werkende armen?

Vraag 4.

Bereiken algemene maatregelen tegen armoede, zoals het kwijtschelden van gemeentelijke heffingen, ook deze  groep werkenden?

Vraag 5.

Op welke manieren probeert de gemeente werkende armen te bereiken?

Vraag 6.

Hoe is de relatie/samenwerking tussen Stadoogst en de gemeente Almelo op dit moment?

 

Graag zouden wij de gestelde vragen beantwoord willen zien.

 

Met vriendelijke groet,

Namens Partij Vrij Almelo,

Harry de Olde

Hans van der Burg

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply