Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Hondenspeeltuin verlichting op hondenpoep, kan dat?
Categories: Zonder rubriek

 

 

Poep als brandstof. In de duurzame industrie wordt dat idee al op verschillende manieren onderzocht en ingezet. Maar dat je hondenpoep letterlijk kunt gebruiken om een straatlantaarn op te laten branden, dat idee woerdt steeds vaker toegepast.

Zeven jaar geleden bedachten Amerikaanse studenten een manier om een van de grootste ergernissen ter wereld, hondenpoep om te zetten in energie en in de praktijk te brengen. Inmiddels kunnen ze de verlichting van een stadspark erop laten draaien.  

De studenten maakten gebruik van een bijeffect dat plaatsvindt bij zogenaamde anaërobe vergisting. Hierbij wordt biomassa in een zuurstofloze omgeving zoals een septic tank afgebroken door micro-organismen en komt er onder andere biogas vrij.  

De studenten ontwierpen een systeem dat ook in de zomer van toepassing was. Door de septic tanks onder de grond te plaatsen blijft het systeem op een ideale temperatuur en blijft de akelige geur weg bij de wandelaars.  

Door het park heen staan nu opvangsystemen waar hondeneigenaren de ontlasting van hun huisdieren kwijt kunnen. De studenten hebben een ‘interactief element’ toegevoegd. Bezoekers kunnen het proces helpen door van buiten af in de septic tank te roeren.  

Ook in het Verenigd Koninkrijk krijgt hondenontlasting een tweede leven. Daar wordt hondenpoep gebruikt om het populaire wandelgebied Malvern Hills van licht te voorzien.

Openbare Verlichting brandt op hondenpoep – Openbareverlichting.nl

 

 

Diverse mogelijkheden om overlast van hondenpoep daadwerkelijk aan te pakken

 

 
Als de wil er is dan zijn er diverse mogelijkheden om overlast van hondenpoep daadwerkelijk aan te pakken!! De plannen voor het winnen van energie uit hondenpoep zijn namelijk niet uniek. In Leeuwarden is zelfs al praktijkervaring opgedaan  met het proces. In de Friese hoofdstad wordt jaarlijks al ongeveer 64 ton hondenpoep omgezet in biogas; genoeg om een enkel huishouden een jaar lang van energie te voorzien. De ervaringen in de andere gemeenten laten zien dat ze in positieve zin bijdragen om hondenpoep op te ruimen.

De participatiesamenleving: burgers aan het werk zetten. We maken een hondenspeeltuin, dat is leuk voor de buurt. Nu nog de gemeente die een idee wil “omarmen”. Hoezo burgerparticipatie? Hoezo motiemarkten? Hoezo (duur betaalde) externen die dat allemaal netjes komen uitleggen en waar uiteindelijk niets mee gedaan wordt?

De vele initiatieven van inwoners, dagelijks komen er nieuwe bij, ontstaan meestal uit angst, bezorgdheid of boosheid. Daar de grote partijen het meestal nalaten, nemen we vaak noodgedwongen het heft in eigen hand; om lokaal goede ideeën naar voren te brengen, om zorg veilig te stellen voor ouderen, om de buurt leefbaar te houden, om ouderen- en buurtcentra open te houden, om wat te doen aan de benarde situatie opvang zwerfdieren………………..

Bij participatie gaat het om samen nadenken en samen werken aan verbetering van onze leefomgeving en onze economie in onze stad.

 

Harry de Olde

 

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Comments are closed.