Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
ALMELO MOET ZICH VOORBEREIDEN OP KERNENERGIE
Categories: Zonder rubriek

Small modular reactors (SMRs)

Het is een illusie om te denken dat wij het klimaat redden. Zeker als je het zonder kernenergie wilt doen. Daarom moeten we ons nuchtere verstand gebruiken. Laten we geen domme dingen doen. De kreet: alle windmolens het land uit, het klimaat is klaar voor kernenergie hoor je steeds meer. Want bestaande en nieuwe kerncentrales zijn hard nodig. Om de CO2-uitstoot te verlagen en de aarde leefbaar te houden. Kerncentrales zijn een bewezen techniek.

We denken dat Frans Timmermans hier niet blij mee zal zijn want hij dramt nog steeds zijn eigen zin door. In Brussel zit de elite immers in zijn eigen bubbel, ver weg van ergerlijke windmolens en natuurverslindende velden met zonnepanelen. Het huidige beleid van het kabinet-Rutte IV gaat uit van overwegend weersafhankelijke energie en een beetje kernenergie. Tot nu toe hebben zowel GroenLinks als de PvdA zich onverzoenlijk opgesteld tegenover de toepassing van kernenergie, daarbij gesteund door de activistische klimaat- en milieubeweging.

Zal Timmermans dat dogmatische kernenergie standpunt overnemen? Zo ja, dan zal hem dat zijn kansen op het premierschap navenant verkleinen. Nu de energietransitie steeds meer mensen bezig houdt, en er overal in het land klimaatplannen worden gemaakt, vragen ook lokale overheden zich af of kernenergie een optie kan zijn. Het is prima dat we dit onderwerp nu bespreken. Een kleine en veilige reactor die voor veel energie zorgt.

Het Brits-Duits-Nederlandse bedrijf Urenco, in Nederland bekend van de uraniumverrijkingsinstallaties in Almelo, werkt in Groot-Brittannië en Canada al enige jaren aan een kleine modulaire kernreactor onder de naam U-Battery. Zonder voor mij duidelijke nieuwsaanleiding schreef Tubantia op 4 november 2020 over het project van Urenco. In juli 2020 trok de Britse overheid £10 mln uit om Urenco te steunen in de ontwerpkosten.

Op 13 oktober 2021 was de Partij Vrij Almelo te gast bij Urenco. We verden rondgeleid door Judith Slijkhuis, Head of Communications & PR bij Urenco. Na een uitgebreide introductie over het bedrijf, de producten, volgt een tour door bepaalde delen van de fabriek. We zagen een prachtig bedrijf met enthousiaste medewerkers die we tegenkomen met aandacht voor veiligheid en haar omgeving. Geen wonder dat URENCO werd uitgeroepen tot Beste Werkgever van Nederland. 

Dat weerhoudt ons er niet van om als lokale politieke partij campagne te voeren voor een mini-kernreactor. Liefst als alternatief voor lokale wind- of zonneparken die toch echt uiterlijk in 2030 moeten leveren. Nieuwe kans dus voor kernenergie in Nederland. Want wat is er groen aan vlaktes volbouwen met zonnepanelen en windturbines? Moeten we echt zo veel ruimte opofferen? Laten we alleen hopen dat de politiek de kiezer hierin serieus neemt.

Gezien de rol die klimaatbeleid speelt in de publieke opinie, kan het haast niet missen dat dit ook op de politieke agenda komt te staan.

Partij Vrij Almelo

https://www.nrg.eu/media/42qgijxv/kernenergie-is-nodig.pdf

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.