Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Staan er veel of weinig bomen in onze gemeente?
Categories: Zonder rubriek

Stoppen met bomenkap

Het probleem van de klimaatverandering door toename van CO2 kan simpel opgelost worden door het aanplanten van bomen, struiken, en ander groen gewas.

De provincie Overijssel zoekt naar locaties. Gert-Jan Nabuurs van Wageningen University & Research betwijfelt of die ambitie van de provincie ook werkelijkheid zal worden. ‘In de praktijk zie je dat de aanplant van bos veel te langzaam gaat. Dat compenseren, het vinden van locaties waar je dat nieuwe bos kan aanleggen, dat duurt erg lang. Dat komt in allerlei ruimtelijke ordening-procedures vast te zitten. En na 5 of 10 jaar is men allang vergeten dat dit nog moest.’ 

Staan er veel of weinig bomen in onze gemeente? Op de onderstaande link staan de aantallen bomen per gemeente en zo te zien komt Almelo er niet al te best af.

Binnen de gemeente Almelo (72.883 inwoners) staan 111.385 bomen, dat is 1,5 boom per inwoner. Ter vergelijking, gemeente Enschede heeft 2,3 bomen per inwoner. Bomen geven zuurstof af, vangen fijnstof uit de lucht en houden daarmee hun omgeving gezond. Mensen in woonwijken met veel bomen zijn gezonder, daar zijn minder mensen met een burn-out en minder kinderen met ADHD. Gemeente Westvoorne spant de kroon met 840.684 bomen, 57,9 bomen per inwoner en 157,3 bomen per hectare. Cobra beweert: „Een beetje boom is algauw 8000 euro waard. Zie bomen niet als kostenpost, maar als kapitaal!”

Meerdere onderzoekers komen tot de conclusie dat een groene woonomgeving positief werkt op onze gezondheid. Zorginstituut NIVEL en UMC, beide in Utrecht, deden dat. Onderzoekers zien voldoende aanwijzingen dat overvloedig groen in de woonomgeving rustgevend is. Na een stressvolle gebeurtenis is dagelijks contact met een groene omgeving van belang, omdat het herstellend werkt.

Wat hebben bomen en struiken toch een enorme waarde. In de eerste plaats ecologisch, de intrinsieke waarde, maar nu weten we dat een boom ook een kapitaal vertegenwoordigt en een druk mens rust geeft.

En de WOZ-waarde van ons huis stijgt als er veel bomen in de buurt groeien.

https://klimaatadaptatienederland.nl/actueel/actueel/nieuws/2020/hoeveel-bomen-staan-er-in-jouw-gemeente/

Overzichtskaart van de bomen in Nederland

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.