Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Geen wettelijke verplichting dat het college een oordeel over een motie geeft
Categories: Zonder rubriek
Stadhuis Almelo

Wanneer een motie wordt ingediend, volgt meestal ook een reactie van het college. Een juiste reactie is bijvoorbeeld of de motie wel of niet uitvoerbaar is. In onze gemeente gaat de reactie verder: dan geeft het college ook een inhoudelijke discussie over de wenselijkheid van de motie.

Zo’n reactie vinden wij, Partij Vrij Almelo ongepast. Het is immers de raad zelf die de (hoofdlijnen van) beleid bepaalt, het is eigenlijk raar dat het college een mening heeft over een mogelijke uitspraak van de raad nog voor de raad daar zelf over heeft gesproken of gedebatteerd. Eigenlijk zou een reactie van het college zich moeten beperken tot drie mogelijkheden:

  • De motie is uitvoerbaar
  • De motie is niet uitvoerbaar
  • Het college heeft geen mening en laat het oordeel aan de raad

Er is geen wettelijke verplichting dat het college een oordeel over een motie geeft; de motie is immers een instrument van de gemeenteraad zelf. Een motie kan prima besproken worden zonder dat het college of een wethouder een oordeel geeft.

Partij Vrij Almelo

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.