Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Bomenkap aan de slangenburg (Almelo) leidt tot grote ergernis bewoners

bomen

Geachte redactie,

Er is een ergernis, waarvan ik het vermoeden heb dat meer mensen die hebben en welke heel eenvoudig kan worden opgelost.

Het verlenen van vergunningen en het plannen van verbouwingen e.d. wordt via het Almeloos weekblad kenbaar gemaakt door de gemeente.
Echter leest niet iedereen dat, of men leest het vluchtig. M.a.w. het zal regelmatig gebeuren dat mensen geen bezwaar ergens tegen aantekenen terwijl ze er eigenlijk op tegen zijn, maar ze weten te laat dat er iets staat te gebeuren.

Voorbeeld;

Toen wij aan de slangenburg kwamen wonen was één van onze redenen dat wij het gevoel hadden dat we in een Centerparcs liepen. Er was heel veel groen in onze straat, maar vooral in de wijk.
Echter is in de afgelopen jaren een groot deel van het groen (bomen) gekapt.

Ook in ons deel van de straat is één en ander gekapt. Na vandaag is van de bomen van het plaatje er nog maar… 1 over.
Het merendeel van de straat wilde liever dat de bomen bleven staan. Nu was dat in eerste instantie ook niet zo een probleem. Er werden 2 bomen op gemeente grond gekapt en wij konden ons wel voorstellen dat iemand van die twee bomen wat overlast had. Daar kom je dan samen wel uit. En alhoewel dat wel emotionele gevoelens op roept en de meeste mensen het jammer vinden, accepteer je dat met elkaar. Overlast van een boom is vervelend.
Die andere boom was bij iemand in de tuin (die rode) en iedereen kan zich voorstellen dat de mensen het jammer vinden dat ze geen licht in hun huis krijgen. Dus die boom moet ook weg. Geen probleem.

En er blijven nog twee bomen staan waar niemand last van heeft. Sterker nog, die zijn toch prachtig. Ze geven schaduw, terwijl ook iedereen nog licht en zon heeft. Prima verhouding.
Vandaag moest één van de twee andere bomen ook weg. En daar kwamen wij achter doordat er iemand aan de deur kwam omdat we de auto weg moesten zetten. Wij wilden de auto eerst nog laten staan, maar de man van de gemeente zou dan gewoon gaan kappen. We waren tenslotte gewaarschuwd. En de vergunningen waren al verleend. Er was dus niets meer aan te doen. We hadden de krant maar moeten lezen.
En dat is dus de democratie in Nederland. Eén persoon zegt dat hij of zij overlast heeft en de bomen weg wil hebben. Die persoon zegt dat uiteraard niet tegen de buren, maar vraagt zelf aan de gemeente of de bomen weg kunnen. De gemeente plaatst dat in de krant, er komt geen bezwaar, dus kappen maar.

Het is echter een hele kleine moeite voor de gemeente, om een straat of een wijk ook even d.m.v. een briefje op de hoogte te stellen. Het is tenslotte iets wat specifiek een groep mensen aan gaat.
In ons geval zijn er 11 huishoudens direct betrokken. Daarvan zijn er 1 of 2 voor kappen en de meerderheid niet, maar hebben het niet gelezen. De democratie heeft gefunctioneerd…toch?!

En als je vraagt wie er de kap heeft aangevraagd dan kom je daar niet achter. Is ook maar beter ook, want daar komen nou buren ruzies van.

Groetjes van een verontruste bewoner.

 

(Naam en adres bij de redactie bekend)

 

Reactie PVA:

Het is geen uitzondering dat mensen worden gewekt door het geronk van een kettingzaag en het gekraak van een omvallende boom dat daar op volgt.Vaak komt de kap van een boom volkomen onverwacht. Er wordt door de gemeente  gewaarschuwd door middel van een advertentie in het Almelo’s Weekblad of het wordt u verteld door uw buurman of u komt er pas achter wanneer de kettingzaag al te voorschijn is gehaald.  

De Partij Vrij Almelo wil graag weten wat het communicatiebeleid over het kappen van bomen is. Uitgangspunt is dat we de direct betrokkenen, zoals omwonenden van een plek waar bomen worden verwijderd, peroonlijk gaan informeren. Dit moet dan gebeuren door vooraf een brief te sturen met daarin meer informatie over de kap van bomen en een kaartje van de locaties met de te verwijderde bomen. Een publicatie in een plaatselijk weekblad blijkt dus niet voldoende te zijn.

De Partij Vrij Almelo zal hier vragen over gaan stellen aan het college van B & W.

 

Harry de Olde

 

Stem of voeg toe aan:

12 Comments to “Bomenkap aan de slangenburg (Almelo) leidt tot grote ergernis bewoners”

 1. Ronald Lubach schreef:

  Beste Redactie, Ik strijd altijd met open vizier. Op ieder forum waar ik kom gebruik ik mijneigen naam en ik heb er dus geen enkel probleem mee dat iedereen weet dat ik Ronald Lubach ben die bovenstaande aan de redactie heeft verzonden.
  En ik woon trouwens op nummer 8 Dat is naast de rode boom.
  Ik ben van mening dat ik mag zeggen wat ik vind en vooral wanneer ik niemand kwets. En het is toch al te laat om de boom te redden. (wat staat dat armoedig en kaal)
  Maar het is niet te laat om de gemeente te vragen of dit soort zaken niet beter kan dan enkel een berichtje in een krant.

 2. Maja schreef:

  Deze verontruste bewoner heeft groot gelijk. Het is een grof schandaal hoe de Gemeente omgaat met de bomen. Overal wordt gekapt, met tientallen tegelijk. Misschien moet de Gemeente eens een cursus gaan gaan volgen wat bomen betekenen, hoe lang het duurt voordat uit een klein boompje een flinke boom is gegroeid (die 500 liter water per dag drinkt dus goed tegen wateroverlast !) etc. etc.

  Het zou ook al schelen als de Gemeente eens ophoudt met bomen te planten dwiens wortels als ze volgroeid zijn, de straattegels, fietspaden etc. vernielen. Keus genoeg in de soorten bomen die dat NIET doen! Maar ja, dan moet je gaan nadenken en ik betwijfel zeer of dit College daartoe wel in staat is.

 3. Ronald Lubach schreef:

  Dank je wel Harry,
  Ik ben heel benieuwd hoe het college daar op gaat reageren. Ik kan mij niet voostellen dat ze hier geen begrip voor op kunnen brengen.

 4. Baronesse van Hepjeniks TotPlukmekaal Zubedelstaf schreef:

  De gemeente doet alles behalve dat wat ze zouden moeten doen.Ik verbaas mij dan ook weer elke keer bij elke domme en niet doordachte actie.
  Blijkt wel weer dat het gemeente bestuur en ambtenaren uit vooral leeghoofden bestaan,met uitzonderingen daar gelaten natuurlijk.

 5. Furr schreef:

  Nou dat is wel grappig eigenlijk. Bij ons achter hadden we last van een paar overhangende takken in onze tuin, toen de Gemeente kwam kijken was het van: ooh we halen de hele boom wel weg, samen met nog 2….

  Hmm ja. Weer 3 bomen weg, toen ze gingen kappen bleek het hele fietspad (Windmolenbroeksweg) tientallen bomen te zijn gekapt.

  Ik ben geen boomknuffelaar, maar ook dat gaat mij wat te ver!!

 6. Ronald lubach schreef:

  Het gaat mij niet specifiek om die boom, maar de wijze waarop. Als iemand zegt ik heb overlast van die boom doordat b.v. Stoeptegels omhoog komen, dan heeft iemand een punt. Maar er is bij niemand bekend waarom deze boom weg moest. Als ik zelf overlast had gehad, dan had ik dit in de buurt besproken, of in ieder geval als ik bij de gemeente aan zou veagen te kappen, dit aan de buurt meegedeeld. Aangezien veel mensen dit liever niet doen en liever annoniem blijven, is het aan de overheid om de buurt te informeren.
  Er werd gezegd dat het in de krant heeft gestaan, maar geen van de buurt bewoners heeft het gezien. Dus is een berichtje in de krant niet voldoende.
  Een buurt moet weten wat de motivatie is (en dat geldt niet alleen voor kappen, maar ook voor andere ingrijpende maatregelen) en de buurt moet de kans hebben daarop te reageren.
  De krant is een ouderwets medium, wat door de meeste mensen niet meer wordt geraadpleegt.
  Dus dat kan beter. Het gaat om een democratisch besluit en in dit geval kun je niet spreken van een democratisch besluit.

 7. Ronald lubach schreef:

  Trouwens in dit geval vind ik het ook jammer van die enkele boom die er nog stond. Maar misschien dat we als buurt een andere boom terug kunnen plaatsen, waar niemand last van heeft.

 8. Furr schreef:

  @Ronald: dat gedoe over democratie vind ik een beetje ver gezocht. Zoals je weet stemmen we voor “deze gemeenteraad”. En tjah, dan weet je dus wat je volgend jaar moet stemmen 😉 😉

  (PVA bv )

 9. Ronald Lubach schreef:

  @Furr:
  Dus jij bent van mening wanneer 1 iemand in de straat waar jij woont, iets ingrijpends moet veranderen en deze vraagt dat aan, dan moet dat kunnen? Zonder dat jij of anderen daar iets over te zeggen hebben? En dan heb ik het niet over iets noodzakelijks zoals b.v. een leiding in de straat vervangen of zo, maar iets wat jou woongenot aantast? En dat kan zoals in dit geval een boom zijn, maar het kan ook het verwijderen van een parkeerplaats zijn, de aanvraag van een honden poep veldje voor de deur, een uitbouw van je buurman waardoor jij geen zon meer in je tuin krijgt etc.

  Ik zou willen dat ik dat zo relaxed als jij was. En met mij, mijn buren. De meerderheid van de straat vindt het namelijk erg jammer dat één persoon hiervoor heeft kunnen zorgen terwijl de meeste mensen in de straat dit liever niet hadden gezien.

  En het was geen probleem geweest als de aanvrager met de mensen in de straat had overlegt waarom, of als de gemeente dit even had laten weten via een andere weg dan slechts de krant… waar niemand het trouwens in heeft zien staan.

 10. Furr schreef:

  Het hele verhaal wat jij typt heb ik al eens mee gemaakt, ik maak me er niet druk meer om. Het enige -als je dat doet- is dat je auto’s in de fik worden gestoken en je bedreigd wordt…

 11. Furr schreef:

  Trouwens, er hoeft geen besluit meer genomen te worden om een boom te kappen, dus het heeft ook geen nut meer als het in de krant staat. Bezwaar kan je niet meer maken.. 🙁

 12. Ronald lubach schreef:

  Sinds de boom is gekapt is er voor zover ik heb kunnen zien, 4 keer iemand van de gemeente geweest met een caddy, 3 keer een crachtwagen en 3 keer een tractor.
  En vandaag is de vrachtwagen 2 keer geweest, komt zojuist de caddy nog een keer waar iemand uit stapt met een schop en de tractor is net weer vertrokken.
  Wat kost het niet om zo een boom weg te halen?
  E
  Of vervelen ze zich daar bij de gemeente?

Leave a Reply