Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Harry de Olde: “Ons grote voorbeeld is Pim Fortuyn.”

COEN3510

 Gepubliceerd door Joost Niemöller

Op 19 maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Op gemeentelijk niveau zijn een aantal nieuw-realistische partijen actief die zich niet onder een landelijke noemer hebben verzameld. Alleen in Den Haag en in Almere zal de PVV meedoen. Veel lokale partijen zijn afsplitsingen van de vroegere LPF, of stammen op een andere wijze nog uit het Fortuyn tijdperk. Afgaand op enkele internetpeilingen hebben ze de wind mee.

Waar staan ze voor? Hoe is het met ze gegaan? Een reeks interviews.

In dit deel een interview met Harry de Olde. Een oude getrouwe in de gemeentepolitiek van Almelo. De Olde was ooit al betrokken bij de Boerenpartij. Nu is hij lijsttrekker van de Partij Vrij Almelo, de PVA.

Volgens een lokaal onderzoek is bij de komende verkiezingen in Almelo de enorme leegstand van de winkels in het centrum het probleem dat de meeste mensen zorgen baart. Hoe los je zoiets op?

Harry de Olde: “Steeds meer winkeliers in de Grotestraat gooien de handdoek in de ring. Door webwinkels, en de crisis. De aanblik van sommige winkelstraten is triest. Wat willen Almelose mensen? Niet een winkelstraat zoals zovele anderen, met dezelfde winkels, prullaria en een Kruidvat, Blokker en Hema. Ze zoeken naar inspiratie, afwisseling en ontmoetingsplaatsen. Om onze winkelstraten weer aantrekkelijk te kunnen maken, moeten we ze om toveren tot een ontmoetingsruimte. Ik stel voor om een paar leegstaande, moderne, panden plat te gooien om zo een groene zone de stad binnen te brengen. Onderweg naar huize Almelo kunnen we dan een een beetje kleinschalig winkelen, cultuur snuiven, kop koffie drinken en afsluiten met theater bezoek. Wat was er van Almelo geworden als onze bestuurders  een strategische kijk op de toekomst hadden gehad? Dan liep Almelo nu voorop als stad van 2040. Toch?”

U stelde in een motie ook voor om de huren van die winkelpanden te verlagen.

Harry de Olde: “Wij hebben het voorbeeld van de stad Groningen genomen en zijn ter plaatse wezen kijken. Daar kwamen wij het Jonge Ondernemers Plan JOP tegen. Het doel van JOP is het verzamelen van leegstaande winkelpanden in de binnenstad om deze vervolgens uit te delen aan jonge, creatieve ondernemers met een fris plan. Bijvoorbeeld een koffiewinkel die zelf gebrande koffiebonen gebruikt, een vintage kledingwinkel of een ontwerpstudio. Het belangrijkste criterium is dat je met een initiatief komt dat nieuw is. Verder betaal je een tiende van de huurprijs aan de pandbeheerder en moet je rekening houden met een opzegtermijn van twee weken in plaats van een aantal jaren. Wij hebben onze ideeën voorgelegd aan de raad, maar de Almelose wethouder heeft de aangenomen motie om met verhuurders te gaan praten niet uitgevoerd. Leegstand levert blijkbaar geld op.”

Ik las dat u een foto van Fortuyn in de fractiekamer heeft hangen. Wat betekent hij voor u?

Harry de Olde: “Ons grote voorbeeld is Pim Fortuyn: “Zeggen wat je denkt en doen wat je zegt”. Daar heb ik in het verleden, en nu nog, veel mee te maken gehad. Hij was de man van het vrije woord en begaf zich tussen gewone mensen en gaf hen hoop. Wij staan direct bij mensen op de stoep mochten zich problemen voordoen. Politieke partijen zouden meer contact moeten zoeken met de burgers. Maar dat doen ze alleen in verkiezingstijd.”

Er komt een kolossaal nieuw stadhuis in Almelo. Wat was er mis met het oude?

Harry de Olde: “De Partij Vrij Almelo heeft tegen de bouw gestemd van een nieuw gemeentehuis van 58 miljoen euro. De meerderheid van de raad heeft besloten om het prestige project door te laten gaan. Wat ons tegenhield is de enorme leegstand van grote gebouwen. Er was al een alternatief plan om de ambtenaren onder te brengen in één van deze leegstaande gebouwen, de Javatoren. De grootheidswaan van de collegepartijen hield dit tegen. Zorgorganisatie TMZ heeft belangstelling voor het oude stadhuis, maar wil het gebouw slopen omdat de bouwkundige staat waarin het verkeerd na onderzoek slecht is. Uitgangspunt voor ons is dat de gemeente geen kosten meer heeft aan de sloop van het stadhuis, en de kosten die daarmee gepaard gaan.”

U was destijds blij met de komst van de Animal Cops. Heeft u daar iets van gemerkt in Almelo?

Harry de Olde: “Een dierenpolitie heeft zijn nut al vele malen bewezen in Almelo en omgeving. Ik heb daar zeker iets van gemerkt doordat mensen mij tipten over dierenleed of het telefoonnummer van de dierenambulance vroegen.”

U gaat al lang mee in de politiek. Ooit was u zelfs nog lid van de Boerenpartij. Vindt u de lokale media in die periode objectiever geworden?

Harry de Olde: “De lokale media zijn vooral in verkiezingstijd partij gebonden. Er zijn er maar weinig die eerlijk, objectief, en onbevooroordeeld kunnen rapporteren.”

Er zitten, begreep ik, maar liefst veertien partijen in de gemeenteraad. Extreme versnippering. Nu gaan er misschien wel vijftien meedoen. Is het zo nog wel mogelijk om politiek te bedrijven?

Harry de Olde: “Die versnippering is ontstaan door afsplitsingen van vooral de collegepartijen. Fractiediscipline zorgde er voor dat er ontevredenheid ontstond onder raadsleden van deze partijen. Ze verlieten hun partij en begonnen dan voor zichzelf. Wij zullen daar weinig last van hebben, denken we.”

U bent ook buiten de gemeenteraad enorm actief. Zelfs als activist bij een dierenasiel, waar u zich liet opsluiten. U was ook betrokken bij het behoud van een dienstencentrum voor ouderen. Gaat dat u veel stemmen opleveren?

Harry de Olde: “Als volksvertegenwoordiger durf ik mijn nek uit te steken en steun initiatieven die belangrijk zijn voor alle inwoners van Almelo. Ik wil een stad die op de juiste manier omgaat met haar ingezetenen en daar horen dus ook ouderen en dieren bij.”

Wat zou de gemeente moeten doen aan de toename van de criminaliteit in het grensgebied?

Harry de Olde: “De toenemende criminaliteit is in het Twentse grensgebied en dus ook in Almelo een veel groter probleem dan menigeen denkt. De Partij Vrij Almelo vroeg meerdere keren een nachtje mee te draaien maar kreeg steeds nul op het rekest. Een motie van de Partij Vrij Almelo om opgepakte Oost-Europese criminelen strakker aan te pakken haalde het niet. Zelfs de VVD die in 2010 haar kiezers beloofde de criminaliteit bikkelhard aan te pakken, stemde tegen onze motie.”

Bent u voor meer grenscontrole?

Harry de Olde: “De politie moet meer controleren langs de snelwegen in de buurt van de grens. Niet op snelheid, maar om criminele bendes te pakken.”

Hoe kijkt u aan tegen Geert Wilders?

Harry de Olde: “De PVV is een beweging die is doorgedrongen tot de kern van onze democratie. Geert Wilders is een fascinerende persoon met een opvallende politieke loopbaan.

Vindt u dat een PVV in Almelo iets toe gaat voegen?

Harry de Olde: “De PVV zet het Nederlands belang voorop. De PVA doet daar lokaal aan mee.

Stem of voeg toe aan:

1 Comment to “Harry de Olde: “Ons grote voorbeeld is Pim Fortuyn.””

  1. jan leijzer schreef:

    Harrie, je kriigt mijn steun. Uiteraard mijn stem met
    De verkiezingen. Mijn vrouw stemt ook op jou.

Leave a Reply