Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Een nieuw dierenasiel: wens en noodzaak

We hebben in Nederland meer dan 2 miljoen honden en 3 miljoen katten. Helaas worden er jaarlijks 75.000 naar het asiel gebracht of zwerven doelloos rond omdat ze gewoon op straat worden gezet. Daarnaast worden er nog eens honderdduizenden honden en katten via handelssites herplaatst waarvan er door impulsieve beslissingen uiteindelijk ook weer een hoop in het asiel belanden.

Helaas is het asiel voor de meeste dieren erg stressvol. Van een huiselijke omgeving belanden ze in een hok en ze krijgen vaak veel minder persoonlijke aandacht dan ze gewend zijn. De stress van de asieldieren om hun heen heeft ook veel invloed op hun eigen stressniveau. Een hoop dieren hebben blijvend last van psychische klachten als ze eenmaal het asiel hebben verlaten.

Het zou natuurlijk beter zijn als honden en katten die herplaatst moeten worden direct naar een geschikt nieuw baasje kunnen, zodat ze het asiel kunnen overslaan. Zo blijven ze in een huiselijke omgeving en voorkom je een trauma.
Maar er zijn natuurlijk acute gevallen of onverschillige baasjes die hun dieren zo maar op straat zetten waardoor het asiel de enige oplossing is.

Het asiel blijft daarom altijd heel belangrijk.

Voor een goede huisvesting van dieren zijn het klimaat, bewegingsvrijheid, lig- en rustcomfort en omgevingsverrijking van groot belang. Hoe meer deze elementen aansluiten bij onderdelen van de natuurlijke leefomgeving, hoe beter het dier zich aan kan passen. Dierenwelzijn komt in gevaar als het dier niet in staat is zich aan te passen of als de aanpassing veel moeite kost.

Daarom is er een nieuw, modern Dierenopvangcentrum nodig die ruimte gaat bieden voor mens en dier. Naast de opvang moet het centrum een uitgebreid dienstenpakket bieden dat uitstekend aansluit bij de veranderende omgang met dieren in onze samenleving.

Geen enkel dier verdient het om in een asiel te zitten maar bij een mooi en schoon asiel met kei vriendelijke medewerkers is de adoptiekans veel groter!!

Mogelijk gaat er een langgekoesterde wens in vervulling. Dat vergt organisatorisch nog wel het een en ander.

Maar er is een enthousiast stel mensen bezig om dit voor elkaar te krijgen. Stukje bij beetje wordt een droom realiteit en zijn we straks niet meer alleen een Almelo’s asiel, maar een ontmoetingsplek voor alle dierenliefhebbers uit de omgeving.

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.