Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten

 

Onze fractie krijgt steeds meer signalen binnen over misstanden bij zorgaanbieders. Aanbieders bleken op geen enkele wijze gecontroleerd of getoetst te worden en worden kennelijk zomaar vertrouwd. Vanuit het college werden deze signalen dan ook direct weggewimpeld. Bij zorg in natura sluiten gemeenten contracten af met zorgverleners. Een cliënt is dan afhankelijk van wie een contract heeft met zijn gemeente. De PVA vindt dat er een transparant controlesysteem moet komen en dat er een onafhankelijk iemand de PGB moet beheren. Het is dan ook uit den boze dat de zorgverlener (directie) deze beheert.

‘De licht verstandelijk beperkte mensen zijn zeer beïnvloedbaar en kunnen de dupe worden van zorgverleners die misbruik maken van het persoonsgebonden budget.’

Gemeenten (zie Almelo) moeten individuele zorgklachten serieus onderzoeken want er is veel mis in de GGZ. Veel gemeenten hebben de zorg niet goed in beeld. Het grote gebrek wat blijft is dat er geen strikte controle plaats vindt, periodiek en onverwacht, om te zien of instellingen binnen het GGZ, begeleid/beschermd wonen etc. wel de juiste vorm van zorg bieden en of er verder geen misstanden plaats vinden. De controles op de kwaliteit van zorg schiet al jaren tekort. Met de overgang van de zorg in 2015 van het Rijk naar de gemeenten is dus weinig veranderd met de controle op de zorg.’

Bij inspecties wordt er te vaak naar protocollen gekeken. ‘De papieren kunnen in orde zijn, maar de feitelijk ontvangen kwaliteit van zorg kan heel anders zijn. We zien dat het in de GGZ-zorg steeds vaker mis gaat. Als cliënten agressief worden of suïcidaal zijn dan krijgen ze niet altijd de zorg die ze nodig hebben.

Er is dus geen zicht op hoe deze instellingen het doen. Er verschijnen steeds meer verhalen in de media van situaties waar het mis gaat. Feit blijft, dat dit soort probleemgevallen pas na melding door slachtoffers en/of familie of vrienden bekend worden, en ook dan is het nog maar de vraag in hoeverre bijvoorbeeld de IGZ deze problematiek als incident of symptomatisch beschouwd.

Partij Vrij Almelo

 

Wat is Beschermd wonen?

Een voorziening voor Beschermd wonen biedt een veilige en beschermde woonomgeving en begeleidt de bewoners in hun zelfredzaamheid, zodat zij mee kunnen blijven doen in de samenleving of op termijn weer zelfstandig kunnen wonen.

Voor wie is Beschermd wonen?

Beschermd wonen op grond van de Wet maatschappelijk ontwikkeling (Wmo) is voor volwassen mensen met psychische of psychosociale problemen, die tijdelijk niet zelfstandig kunnen wonen, ook niet met hulp van bijvoorbeeld een mantelzorger of met begeleiding van een hulpverlener.

Is de gemeente verantwoordelijk voor alle vormen van Beschermd wonen?

De gemeente is sinds 1 januari 2015 verantwoordelijk voor een deel van Beschermd wonen voor mensen met psychische of psycho-sociale problemen. Het gaat hier om Beschermd wonen met het zorgzwaartepakket GGZ-C dat gericht is op begeleiding.
Beschermd wonen voor volwassenen valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

3 Comments to “Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten”

  1. H.Koos schreef:

    Hoogste tijd dat hier wat aan wordt gedaan….

  2. Ricardo schreef:

    Het is volgens mij algemeen bekend dat er veel misstanden zijn rond PGB’s

  3. J.H.L schreef:

    Jade-directeur John Smelling geeft echt niets om zijn bewoners (clienten) het gaat hem gewoon om het geld. Vorige week is er een client gestorven maar meneer gaat gewoon op vakantie. Hij heeft geen greintje fatsoen- medeleven in zijn donder tis gewoon een geld wolf. En wat betreft dat zijn clienten tegen de muur aan gezet worden dat doet hij zelf ze mogen daar geen eigen mening hebben dat wordt gewoon weg gewuifd.

Leave a Reply