Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Hondenbelasting in Almelo

hondenbelasting per direct opschorten en daarna z.s.m. afschaffen!

Hondenbelasting

Weer zo een belasting die je moet betalen, simpelweg om belasting te betalen.

De hondenbelasting zoals vele mensen denken is niet bedoeld om hondenpoep aan te pakken of iets dergelijks. Het is er enkel voor, omdat de wet er nu eenmaal is en de overheid graag van u wil stelen verwacht dat u uw steentje bijdraagt.

Het is misschien wel het grootste misverstand rond gemeentelijke belastingen: inkomsten uit de hondenbelasting worden gebruikt voor het opruimen van hondenpoep of voor het treffen van voorzieningen voor honden. Nee, de opbrengst van de hondenbelasting verdwijnt direct in de grote pot van de gemeente. Kenners weten dat het anders ook ‘hondenheffing’ zou moeten heten. Hondenbelasting heeft in feite niets met hondenbeleid of zelfs met het houden van honden – zoals in het dagelijks leven als gezelschapsdier van bijna één op de tien Almeloërs – te maken. Dat roept vraagtekens op.

En er komen nog meer vraagtekens naar boven als we het ‘concept’ hondenbelasting verder uitpluizen. De PVA heeft al meerdere malen vraagtekens geplaatst. Onder andere middels het indienen van een PVA motie hondenbelasting  De strekking: een onderzoek naar de mogelijkheid tot het afschaffen van de hondenbelasting. Maar waar er in andere gemeenten de discussie wel wordt gevoerd of waar de hondenbelasting zelfs al is afgeschaft is daar in Almelo helaas nog geen sprake van.

Een korte Google search naar de hondenbelasting laat al snel zien waar het vandaan komt. Het is dus een overblijfsel uit de middeleeuwen toen de nobele heren en dames nog paarden bezaten en het gepeupel dus een hond had om de kar te trekken (bron).

Eigenlijk is het te triest voor woorden dat het houden van honden belast moet worden simpelweg omdat van oudsher die regel bestaat. In een tijd toen men nog onder het juk van een monarch zat (wat we nu dus nog deels hebben). Als het nu een commercieel bedrijf was, wat er met dat geld voor zorgt dat de straten ontdaan worden van hondenpoep en er genoeg (omheinde) losloopterreinen werden aangelegd dat is dan nog tot daar aan toe.

Plan PVA voor Hondenspeeltuin ossenkoppelerhoek

Die hebben immers verplichtingen aan hun klanten.

Enkele gemeentes die in 2016 nog wel hondenbelasting hieven, hebben deze belasting voor 2017 afgeschaft. Deze gemeentes zijn: Albrandswaard, Bergen (NH), Diemen, Eemsmond, Elburg, Kaag en Braassem, Landsmeer, Montfoort, Nieuwkoop, Papendrecht, Roosendaal en Veghel. In maar liefst 140 gemeentes betaalt u in 2017 geen hondenbelasting meer!

Hondenbelasting afgeschaft per gemeente 2017 

Inmiddels heeft ook de gemeente Wierden zich bij het bovenstaande rijtje gemeenten gevoegd.

De gemeente zou het innen van de hondenbelasting per direct moeten opschorten en daarna z.s.m. afschaffen!



Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.