Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Gemeente Almelo weet zich geen raad met de ‘boze’ burger

 

 

Maar juist de boze burger, blijkt vaak maatschappelijk betrokken. Als lid van de wijkraad, als hulp in het verzorgingstehuis, als bezoeker van eenzame bejaarden of als vrijwilliger op de dierenambulance. Het mogen dan geen praters zijn; het zijn wel doeners. En zij zien met lede ogen aan hoe de verzorgingsstaat verloren gaat. Geen toeslag meer op hun huishoudelijke hulp, maar wel een hogere eigen bijdrage in de zorg voor AOW’ers. Belastinggeld wordt niet besteed aan de mensen, maar aan een nieuw gemeentehuis. Verkiezingsbeloften worden niet nagekomen en bestuurders bellen of mailen niet terug. 

Wat zou de boosheid kunnen omzetten in politieke actie, in stemmen? Een gesprek met een raadslid? Stemplicht? Stemmen via internet? Een burgeradviescomité? Het wantrouwen tegen de politiek en het systeem zit diep, blijkt uit vele van onze gesprekken. Een debat in het wijkcentrum? Alleen eigen aanhang komt opdagen. De (niet) stemmer komt niet. Die wil niet praten, en zeker niet met politici.

Luisteren naar de burger. Het klinkt zo eenvoudig, maar blijkt in de politieke praktijk erg moeilijk te zijn. Voorbeelden te over waarbij de politiek aangerekend wordt niet te luisteren naar de wensen en behoeften van de burger. Elke burger die een verzoek heeft, een vraag of een opmerking, wil dat er naar hem geluisterd wordt. Als die burger het gevoel heeft dat hij niet gehoord wordt, ontstaat er een spanningsveld.

De een noemt dat de kloof tussen de burger en bestuur, de ander een verhardende samenleving. Slecht luisteren naar elkaar kan enorme gevolgen hebben. Goed luisteren naar elkaar gigantische voordelen.

Toch is het (ook) voor onze gemeente een lastig thema, dat luisteren naar de burger. Ikzelf zou, als politicus niets liever willen en ook nastreven te luisteren naar de burger. Ik zou graag willen weten wat hij/zij belangrijk vindt of voor wensen heeft. Ik geloof namelijk in een overheid en daarmee ook in politici die dienstbaar zijn aan de samenleving en haar burgers.

Voor ieder een luisterend oor, daar staan wij voor!

 

Harry de Olde,

Partij Vrij Almelo (PVA)

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply