Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Stelling: moet gemeente Almelo meer geld uittrekken voor kunst en cultuur?

Debat Raadsverkiezingen 2018-2022

Kunst kost veel geld, maar krijg je er ook wat voor terug? Is het wel rechtvaardig om nog meer belastinggeld (wat van iedereen afkomstig is) aan  kunst en cultuur uit te geven?

Steeds meer mensen schreeuwen om geld voor de eerste levensbehoeftes. Wat is belangrijker? Ook willen we even aangeven dat vele cultuurminnaars vaak goed bij kas zijn, dus misschien moeten die de cultuur wat meer sponsoren. Beter dan het van mensen af te pakken. Velen kunnen namelijk niet eens een kaartje kopen voor een voetbalwedstrijd, maar moeten meestal wel belastinggeld ophoesten voor andermans liefhebberij(en).

In onze rijke westerse maatschappij is kunstenaar een beroepskeuze geworden, met als gevolg dat er meer kunstenaars dan bakkers lijken te zijn. Als we echter moeten kiezen tussen kunst en bijvoorbeeld zorg, dan dient de zorg eerst te komen. Die gaat immers over leven en dood en dood hebben we niks aan kunst.

Stem of voeg toe aan:

1 Comment to “Stelling: moet gemeente Almelo meer geld uittrekken voor kunst en cultuur?”

  1. H. Kock am Brink schreef:

    Kunst reflecteert het leven en bevestigt de identiteit van onze cultuur. Daarover kun je zeker discuteren. Maar denk eens over het feit na, dat ook kunstenaars inkomsten verwerven en zodoende deel uitmaken van het economisch systeem. Veel kunst wordt samen met bedrijven zoals metaalconstructeurs en aannemers tot stand gebracht. Ook weer leuk voor deze bedrijven en hun werknemers. Denk eens over de verspilling van geld binnen andere zaken. Zoals bouwprojecten die na 30 jaar verouderd zijn…Het is toch van de zotte, dat telkens de kunst aangevallen wordt als het om besparingen moet gaan. Ook een denkfout om de kunst meer of minder als zondebok te gebruiken die ten koste van de gezondheidszorg maar opzij moet treden. Fout! Waar zou je elders kunnen besparen ipv uit denkluiheid alsmaar de kunst te torpederen. Zwaktebod first class!!! Denk eens na over verspilling van gelden binnen organisatiestructuren, mislukte verandertrajecten en nalatig duurzaamheidsbeleid. mvg H.K.a.B.