Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Ambtenarenwerk overgenomen door robots

Gaan binnenkort ambtenaren van Almelo vervangen worden door robots? Staan we straks oog in oog met overheidsdienaren die geen koffie drinken en nooit pauzeren?  

Volgens het UWV is één op de drie overheidsdienaren de komende jaren extra kwetsbaar en lopen zij het risico dat hun werk wordt overgenomen door robots. Robots kunnen niet ziek worden. Ze kunnen ook niet protesteren en niet klagen. Roddelen en achterklap zal volledig verdwijnen van de werkvloer. Tal van menselijk falen en menselijke fouten zullen simpelweg verdwijnen. Het zou een verademing zijn voor iedereen binnen en buiten het stadhuis.

Denk dan ook gelijk even aan het vervangen van het management elite. Want Robots kunnen ook goed achter een bureau zitten. Nietszeggende mailtjes produceren. De vergaderingen zullen een stuk sneller gaan want robots hebben namelijk niets te klagen, praten niet over sex, over relatie problemen en zullen zeker niet meedoen met voorkomende duistere plannetjes. Dit wekt meteen de indruk dat al die ambtenaren in nauw onderling overleg politieke besluitvorming in één bepaalde richting sturen.

In werkelijkheid is niets minder waar. Vele top- en beleidsambtenaren hebben weliswaar invloed op talloze politieke beslissingen, maar die invloed oefenen ze niet samen uit en die invloed gaat ook niet in dezelfde richting. Steeds andere ambtenaren hebben vanuit verschillende afdelingen en diensten en ook met uiteenlopende belangen en visies invloed op politieke besluitvorming. Wie meteen met de wethouder wil praten om snel tot zaken te komen, maakt een grote en vaak onherstelbare fout. De wethouder heeft namelijk geen macht. En bovendien geen kennis van zaken.

De wethouder is als portefeuillehouder verantwoordelijk voor de uitvoering van een deel van beleid. Die uitvoering doet hij niet zelf, daarvoor heeft hij ambtenaren die inhoudelijk belast zijn. Ambtenaren zijn de deskundigen die beslissingen voorbereiden. Zij adviseren de wethouder om iets wel of niet te doen. Als u dus ook maar een beetje kans wilt maken bij de wethouder, moet u tot zaken komen met de ambtenaar die over de inhoud gaat. Zonder zegen van de ambtenaar komt u bij de wethouder niet ver.

 

Robots zouden beter met mensen kunnen samenwerken. De standaard benadering daarbij is dat de robot vriendelijk, beleefd, behulpzaam, eerlijk, niet-bedreigend en partijgebonden moet zijn.

 

De ambtenaar van de toekomst is een robot – Binnenlands Bestuur

Techniek is klaar: van mens willoze robot te maken (deel 1)

 

Reactie:

In tegenstelling tot Jesse Klaver, de voorman van GroenLinks die een nòg grotere overheid wil, dus nòg meer en hogere belastingen, spreken we over het feit dat er al op lokaal, provinciaal en landelijk niveau 970.000 ambtenaren op kosten van belastingbetaler leven wat in totaal jaarlijks 34,2 miljard kost. Bij meer robotten, die al jaren zelfs hele auto’s op de lopende band produceren, kunnen we enorme kosten besparen en zal de vergrijzing dan ook geen probleem meer zijn. Ook kost een ambtenaar nú, inclusief overhead, vanaf de 1e salarisschijf al 56 euro per uur, terwijl een robot slechts 6 euro per uur kost.

Tel uit je winst, zouden we zeggen!!

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

1 Comment to “Ambtenarenwerk overgenomen door robots”

  1. Ronald schreef:

    Prima. Die richting gaan we toch op. Omstreeks 2030 zal het meerendeel van alle beroepen overgenomen worden door robots. Er komt een moment dat niemand meer werkt. Geen geld meer nodig, geen milieu problemen meer en iedereen dezelfde welvaart. Utopia.

    Maar dat zal eerst nog wel wat problemen gaan geven.

Leave a Reply