Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Jongerenwerker Niel Brinkhuis benaderd zijn jongeren serieus en respectvol

 

Niel Brinkhuis

 

Jongerenwerkers, wat zijn ze belangrijk voor de stad. Ze inspireren, corrigeren, sturen bij en voeden op. Ze bieden jongeren handvatten. Vooral aan hen die thuis om verschillende redenen wat minder mee kunnen krijgen. Er zijn terechte zorgen over jeugdcriminaliteit in bepaalde wijken, en dat schept de verplichting voor politici om met reële oplossingen te komen. We hebben niks aan waanzinnige voorstellen van politici die de buurten niet kennen, die zogenaamd bikkelhard de criminaliteit willen aanpakken en waar uiteindelijk niets van terecht komt. In plaats van proefballonnen oplaten geloven wij in het jongerenwerk, dat zoveel meer is dan problemen oplossen. Een jongerenwerker biedt houvast en kansen voor jongeren, ook voor ­degenen die niet in de problemen zitten.

Een groot voorbeeld is jongerenwerker Niel Brinkhuis die als ervaringsdeskundige weet hoe de wereld van de kleine en grotere criminaliteit functioneert en hoe het daar reilt en zeilt. Vanuit zijn eigen opgedane ervaringen snapt hij de risico’s die er toe leiden dat jongeren verzeild raken in de problemen. Dat dit niet makkelijk is en veelal met vallen en opstaan gepaard gaat hoeven wij dan ook niet verder uit te leggen. Niel legt contact met jongeren op straat, op school, in het winkelcentrum en op andere plekken waar jongeren (samen)komen. Vandaaruit maakt hij verbinding met de samenleving (bijvoorbeeld ouders, buurtbewoners et cetera.

Niel heeft dus als jongerenwerker een unieke publieke pedagogische functie. Hij kan zich als ervaringsdeskundige makkelijk verplaatsen en als geen ander weet wat iemand heeft meegemaakt of waar iemand tegenaan loopt. Als jongerenwerker onderscheid hij zich van een jeugdzorgwerker door zijn primair ontwikkelingsgerichte benadering en van een sociaal werker door zijn specialistische kennis met ervaring met jeugdigen in hun leefwereld.

De brief die op 7 februari naar NieL Brinkhuis verzonden is en aangeeft dat de samenwerking tussen de 14 gemeentes en Niel beëindigd is zonder dat de gemeenteraad daarvan voldoende  in kennis is gesteld kunnen wij dan ook niet zomaar accepteren.

Wij zouden graag zien dat Niel als jongerenwerker weer die spil in de buurt wordt waar je terecht kunt met problemen, maar óók met je dromen. De plek waar je perspectief wordt geboden als je het zelf even niet meer ziet. Dat betekent een plek in de buurt creëren waar hij de jongeren kan helpen met hun toekomst.

Het levert misschien niet de stoerste krantenkoppen op, maar wij zijn ervan overtuigd dat hij de potentie heeft om dat ook echt uit te laten komen, kansen en hoop zijn de sterkste wapens.

 

Vertrouwen moet je winnen en respect moet je verdienen: Niel Brinkhuis kan dat als geen ander…

 

Namens Partij Vrij Almelo

Harry de Olde (fractievoorzitter)

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

1 Comment to “Jongerenwerker Niel Brinkhuis benaderd zijn jongeren serieus en respectvol”

  1. Avatar Bianca Davidson Descelles schreef:

    Niel moet gewoon verder kunnen gaan met z’n bijzondere omgang in z’n werk.. dus gemeentes laat hem nou niet gaan en werk gewoon weer samen … worden de jongeren alleen maar beter van..