Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
INTEGRITEITSBELEID BIJ DE OVERHEID LIJKT EEN WASSEN NEUS

 

Burgerpanel, burgerforum, passend contact met de overheid, bruggen bouwen, burger inspraak, motiemarkten etc. Tja, we kunnen zo langzamerhand een compleet nieuw woordenboek beginnen over bestuurlijke vernieuwing. Waar het uiteindelijk om gaat, is dat burgers gehoord worden en uiteindelijk het eindresultaat mede kunnen bepalen. Het helpt allemaal niet want ieder jaar worden weer duizenden juridische geschillen uitgevochten tussen burgers en de overheid. Wethouders, ambtenaren en zelfs raadsleden nemen het niet zo nauw met integriteit, verantwoordelijkheid, belangenafweging, transparantie en communicatie richting de burgers.

Zijn sommige onderwerpen binnen het gemeentehuis gevoeliger voor foutief handelen dan andere? Zeker. Zonder uitzondering steeds hetzelfde rijtje: vergunningverlening, aanbestedingen, grond- en vastgoedaankopen, planologie, wet- en regelgeving. Daar zit ruimte om te spelen. En er is het minste zicht op. Ingewikkeld is het niet: Een lijntje op een bestemmingsplan is makkelijk verzet. Dat kan geweldige financiële voordelen opleveren. In grotere gemeenten kunnen ambtenaren dit doen want daar zien wethouders en raadsleden echt niet alle bestemmingsplannen. Het kan nog subtieler: ook een vergunning niet verstrekken. En soms kijken wethouders en raadsleden gewoon weg door niet de situatie ter plaatse te gaan bekijken.

Het aanzwengelen van misstanden kan het beste via iemand uit de organisatie. Oftewel een klokkenluider. Maar we hebben gezien hoe dat bijvoorbeeld in Almelo heeft uitgepakt. Dus de praktijk wijst uit dat je in Nederland vooral niet je nek moet uitsteken, en zeker geen misstanden bij de overheid moet signaleren.

Dit bewijst ook de jarenlange strijd van Henk Stegehuis en Henny ter Avest tegen de gemeente Almelo. Op dit moment zijn Broodje bij de Brug van de fam. Quick, het bedrijf All In Containers van Réne Nijhuis en DHC coaching van jongerenwerker Niel Brinkhuis in gevecht met de gemeente Almelo. Als je je realiseert in welke situatie deze mensen nu verkeren en je realiseert je in welke mate de gemeente daarvoor verantwoordelijk is, dan past je eigenlijk niets anders dan diepe schaamte.

Een rechtstatelijke overheid behoort er niet te zitten voor zichzelf, maar die behoort er te zitten voor de rechtstaat. In de praktijk misbruikt de overheid haar bevoegdheden om zelf geen fouten te hoeven erkennen.

Keer op keer is door menigeen gevraagd deze misstanden te onderzoeken. Het resultaat is als verwacht.

Wordt vervolgd…………………………………………………………

 

Harry de Olde,

Partij Vrij Almelo (PVA)

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

1 Comment to “INTEGRITEITSBELEID BIJ DE OVERHEID LIJKT EEN WASSEN NEUS”

  1. Avatar Jan Lentink schreef:

    Integere bestuurders en ambtenaren zijn een basisvoorwaarde voor het vertrouwen van de burger in het gemeentelijk handelen. Integriteit heeft ook alles te maken met kwaliteit en professionaliteit. Om de integriteit hoog te houden staan allereerst individuele politici en ambtenaren aan de lat. Daarnaast zijn college en raad gezamenlijk verantwoordelijk voor een goed integriteitsbeleid en het periodiek agenderen van het thema integriteit.

    In het algemeen moet worden gesteld dat een gemeenteraad een afspiegeling is van de samenleving. Is er veel conflictstof in een gemeente of zijn de omgangsvormen in een gemeente van een bedenkelijk niveau, dan mag niet worden verwacht dat een gemeenteraad zich daar ver boven verheft.