Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Onorthodoxe aanpak werkt bij aanpak criminele jongeren

PVA staat achter Niel Brinkhuis 

 

 

Er zijn in ons land en zeker in Almelo veel jongeren die zijn ontspoord. En het spreekwoord: Zachte heelmeesters, maken stinkende wonden is nog steeds actueel. Deze jongeren lachen om de softe aanpak van een groot aantal sociaal werkers. De enige taal waar ze naar luisteren is die van een standvastige begeleider die niet met zich laat spotten maar de doelgroep weet duidelijk te maken dat ze moeten stoppen met asociaal en crimineel gedrag.

Niel Brinkhuis is een jongen met een verleden en was vroeger crimineel. Dat is hij al lang niet meer en toen hij uit diepe overtuiging besloot om jongeren te gaan helpen werd hij vrijwel direct succesvol. Als Ervaringsdeskundige sprak hij de taal van de doelgroep en had hij veel overwicht op zijn cliënten. Dat viel niet goed bij de gevestigde sociaal werkers. Die zagen hem als concurrent en begonnen hem verdacht te maken. Helaas zijn er nu veertien Twentse gemeenten die betwijfelen of Niel wel de juiste persoon is om in te schakelen.

Criminoloog Frank Weerman van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) deed onderzoek naar ervaringsdeskundige ex-gedetineerden. In Nederland vind je die vooral in de forensische gezondheidszorg, bij voorlichtingsprogramma’s op scholen en − op kleine schaal − als persoonlijk coach van risicojongeren. Volgens Weerman wordt verondersteld dat er een afschrikwekkende werking uitgaat van hun ‘levensechte’ verhalen, maar dat is nooit wetenschappelijk onderzocht. Uit buitenlandse boters ad sisters-projecten blijkt wel dat persoonlijke begeleiding van rolmodellen op de lange termijn een positief effect kan sorteren.

De cliënten van Brinkhuis leggen zich niet zomaar bij het besluit neer. Ze zijn een petitie begonnen om zijn hulp wel vergoed te krijgen. Die is inmiddels bijna 1.600 keer ondertekend.

Partij Vrij Almelo is ervan overtuigd dat Niel nog heel veel goed werk kan doen en zeker een eerlijke kans verdiend. Wij steunen dan ook de petitie en maken ons in het openbaar sterk voor zijn rechtvaardige strijd.

 

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

2 Comments to “Onorthodoxe aanpak werkt bij aanpak criminele jongeren”

 1. Avatar Gj Schoenmaker schreef:

  Niel doet zeker goed werk

 2. Avatar Jolanda schreef:

  Niel doet wat hij moet doen. Hij wint wel het vertrouwen van de jongens/meiden die zijn hulp nodig zijn.
  Ik heb zelf geen ervaring met Niel gehad, maar wel met die soffe maatschappelijk werkers enz waar je niets aan hebt.
  Ik lees en hoor veel over de aanpak van Nidl en vooral omdat hij weet wat de jongeren mee maken.
  Daarom vind ik hem een topper. Hij weet wat hij moet doen. Ik snap niet dat er mensen aan hem twijfelen. Alleen door zijn achtergrond? Sorry iedereen verdient een nieuwe kans. En dit laat Niel zien. Hoe ver je ook naar beneden bent gezakt hij weet je weer naar boven te krijgen.
  Ik kan maar 1 ding zeggen. Laat Niel zijn werk doen en laat die softe werkers een voorbeeld aan hem nemen.