Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Dierenrechten en mensenrechten

Inbreng Partij Vrij Almelo (PVA) raadsvergadering 14 mei 2019

 

Verscheidene organisaties waaronder Amnesty International zetten zich in voor de dierenrechten. De Internationale Liga voor Dierenrechten bracht in 1978 een ‘Proclamatie van de rechten van het dier’ uit. Die stelt onder meer: ‘Alle geboren dierlijk leven heeft recht op een dierwaardig bestaan. De mens mag zich niet het recht aanmatigen ander dieren uit te roeien of op onmenselijke wijze uit te buiten. Dieren van soorten die van oudsher in een menselijke omgeving leven hebben recht op leven en groei in hun eigen tempo, onder aangepaste levensomstandigheden. Elk ingrijpen van de mens uit winstbejag in dit tempo of in deze omstandigheden is een aantasting van dit recht. Elk massaal doden van wilde dieren is genocide, dat wil zeggen een misdaad tegen de soort. De rechten van het dier behoren evenals de rechten van de mens wettelijke bescherming te genieten.

Het gemeentebestuur van de Spaanse plaats Trigueros heeft enige tijd geleden een voorstel om honden en katten te definiëren als niet menselijke inwoners unaniem aangenomen. Daarmee krijgen de dieren rechten die lijken op rechten van de mensen die er wonen. Volgens de burgemeester leven honden en katten al meer dan 1000 jaar met mensen samen. Zijn taak is het dan ook om niet alleen op te komen voor de mensen, maar ook voor de andere inwoners van zijn gemeente. Het voorstel is een initiatief om dieren tegen wreedheid en mishandeling te beschermen. Daarnaast is het een erkenning van het belang van de dieren voor het stadje dat is gelegen in een agrarische omgeving. Naast de symboliek van het besluit van het gemeentebestuur betekent het besluit ook dat de gemeente bij de rechtelijke macht wil eisen dat dierenmishandeling even zwaar wordt bestraft als dat van een mens. 

Een prima idee dat ook in ons land en de rest van Europa moet worden ingesteld. Onlangs waren er weer laffe misdadigers die uit pure wreedheid katten en honden hebben vermoord. Fysiek geweld, emotionele mishandeling en levensbedreigende verwaarlozing zijn dagelijkse realiteit van veel dieren. De pakkans van dit soort lieden is laag. En als ze worden gepakt is de straf een lachertje. In het Spaanse stadje worden ze vast wekenlang opgesloten. En wat ons betreft mag dit in ons land binnenkort ook zo zijn. Dieren hebben dezelfde rechten als mensen wat betreft de wreedheid en mishandeling.

Trigueras del Valle

 

Gemeentehuis van Trigueros del Valle

 

Burgemeester Pedro Perez Espinosa krijgt de oorkonde uitgereikt voor zijn diervriendelijk beleid.

 

Naast de symboliek van het besluit van het gemeentebestuur betekent het besluit ook dat de gemeente de verantwoordelijkheid op zich zal nemen voor zwerfhonden en –katten en het diereneigenaren zal berispen die niet goed zorgen voor hun dieren.

Dierenrechtenorganisaties zijn in de zevende hemel na de aanname van het voorstel en laat weten:

Vandaag zijn we als soorten bijeengebracht en zijn de mensen nu meer menselijk dankzij de gevoeligheid en intelligentie die de inwoners van Trigueros del Valle ons hebben getoond.

 

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply