Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Het zoethoudertje dat burgerparticipatie heet

 

 

Sinds jaar en dag blinkt de gemeente Almelo uit in het niet luisteren naar zijn/haar inwoners. Het college lijkt niet ontvankelijk te zijn voor signalen van inwoners en de oppositie. Als een voorstel niet past in hun (afgesproken) straatje dan wordt het veelal door collegepartijen weggestemd en genegeerd. Dus ook goede voorstellen van oppositiepartijen en misschien nog wel belangrijker, burgerinitiatieven.

Er wordt veel te gemakkelijk gesproken over burgerparticipatie: de burgers nemen zelf het heft in eigen handen! Het is een gedachte, maar ze is zonder meer misleidend. Wat is nu eigenlijk burgerparticipatie? Geen mens die het precies weet omdat het eigenlijk een noodgreep is. Het is het gevolg van een lang etterende kwaal van de veronachtzaming wat bij de bevolking leeft en wat zich nu versterkt uit onvrede in de lokale politiek afspeelt.

Vroeger zaten er veel mensen in de raadszaal van het stadhuis. Maar tegenwoordig nooit meer. De reden is dat ze zo verschrikkelijk ver weg staan van de burgers en wat er allemaal speelt in de stad, dat het de moeite niet meer loont om te gaan luisteren wat ze daar te vertellen hebben. Ze praten het liefst over hun eigen O zo grote plannen dan dat ze luisteren naar de burgers. Het is ook zonde van je tijd om daarheen te gaan. Want als je al je bekje durft te roeren, doen ze er alles aan om je bekje te snoeren.

De gemeente heeft de mond vol van bugerparticipatie. Ondertussen doet de gemeente haar eigen zin en zet massa’s geld en juristen in om burgers het leven zuur te maken. Burgerparticipatie is voor de gemeente zoiets als domme burgers die zich overal mee bemoeien en nergens verstand van hebben. Burgers moeten niet zeuren. De gemeente of eigenlijk de politiek is de baas en de burgers moeten daarnaar luisteren. Maar zij de burgers weten inmiddels uit de praktijk dat ze geen zak hebben te vertellen als het op hun stad aankomt.

De mate waarin burgerparticipatie een succes zal zijn zal met name liggen in openheid en tijdige informatie over projecten waarbij bestuurderstrucs uitgesloten zijn en waarbij de burger meer mag inbrengen dan de plaats waar bijvoorbeeld een hondenspeelplaats zal komen.

Burgerparticipatie niet meer dan een zoethoudertje van dit college en alle voorgaande colleges.

 

Harry de Olde

 

Motie hondenspeelplaats naar aanleiding van de onlangs gehouden motiemarkt ter vervanging van het huidige terreintje aan Grotestraat-Zuid.

hondenspeelplaats

Stemuitslag Motie 24 GL PvA SP LA PvdA – Honden uitlaatterrein binnenstad

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Comments are closed.