Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Nog steeds te weinig openbare toiletten in Almelo
Categories: Zonder rubriek

Werk aan de winkel in Almelo

Aan: fractie Partij Vrij Almelo, t.n.v. H. de Olde

I.v.m. ons telefonisch gesprek wat nadere info.

Er zijn nog steeds veel te weinig openbare toiletten, buik- en blaaspatiënten mijden de stad.

De Maag Lever Darm Stichting brengt in kaart wat de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland zijn. De jaarlijkse ranking laat drastische verschillen.

Juist in tijd van horecasluiting zien we hoe groot en kwetsbaar het tekort aan toiletten echt is. Wij vinden het onverteerbaar dat mensen in een isolement raken vanwege een gebrek aan toiletten. Daarom moeten we vooral investeren in zelfreinigende, toegankelijke, openbare toiletunits.


Hierbij wat artikelen/reportages vanuit gemeenten die blij zijn met hun zelfreinigende toilet:

Verder is er echt wel werk aan de winkel in Almelo: ook al zijn er meer dan zeven toiletten bij horeca, winkels en gemeente dan nog is dat weinig in vergelijking met de rest van Nederland en Overijssel: Almelo staat op plek 175 van de 345 gemeenten, en op plek 12 in Overijssel, ver na steden als Zwolle en Deventer die nog een stuk groter zijn – zie bijgevoegde Excel. En zelfs dan presteert Almelo het ook nog om nog vijf plaatsen te zakken op de landelijke lijst, want in 2020 stond Almelo nog op 170.
Hopelijk helpen deze gegevens om de andere fracties en het college te laten zien dat er werk aan de winkel is: niet alleen op gebied van openbare zelfreinigende toiletten, maar dus ook op het gebied van openstellen van toiletten en deze aan de HogeNood-app toevoegen.

Misschien helpt het ook om te laten zien dat een openbaar toilet tot minder wildplassen en -poepen en daarmee minder schoonmaakkosten leidt. Daarnaast verhoogt het de gastvrijheid van de binnenstad, zodat meer mensen uit omliggende gemeenten in Almelo gaan winkelen (ipv Hengelo of Enschede). Immers, één op de vier Nederlanders blijft regelmatig thuis uit angst geen toilet te vinden, maar die angst neemt zo’n zichtbaar openbaar toilet wel weg, zodat die mensen straks wel in Almelo durven winkelen. Zo verdient de stad het geld weer terug. Wellicht is het daarom ook mogelijk dat de winkeliersvereniging meebetaalt aan het toilet.

Met vriendelijke groet

Ivo Thonon,

Beleidsadviseur Toiletalliantie/Maag Lever Darm Stichting

https://www.hogenood.nl/nieuws/wereld-toilet-dag-2020-de-ranglijst

Samen met onze 30 partners in de Toiletalliantie zetten we ons in voor meer openbare en opengestelde toiletten. Want meer toiletten: dat lucht op!

Hoge nood? Hier in Almelo vind je openbare toiletten

Motie: openbare toiletten

https://www.destentor.nl/almelo/partij-vrij-almelo-wil-snel-meer-openbare-toiletten-in-binnenstad~a3fa94a3/

OPENBARE TOILETTEN VERPLICHT VANWEGE VN-VERDRAG

https://www.ad.nl/almelo/partij-vrij-almelo-wil-snel-meer-openbare-toiletten-in-binnenstad~a3fa94a3/

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.