Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Asbest, een sluipmoordenaar (Politiek beraad 16-02-2016)

 

Gemeentehuis-door-ons-1024x685-600x401

 

Voorzitter.

Na schriftelijke vragen van de PVA in 2012 is er in het voormalige stadhuis een quick-scan uitgevoerd om asbestlocaties te traceren die een gezondheidsrisico zouden kunnen opleveren. Uit dit onderzoek is gebleken dat er in een beperkt aantal ruimtes op de zevende verdieping asbest aanwezig was dat zo snel mogelijk moest worden gesaneerd, ondanks dat de arbeidsinspectie dit in 1997 over het hoofd heeft gezien.

De PVA is ter plekke gaan kijken of de sanering inderdaad zou plaatsvinden.

 

Asbestsanering bij Stadhuis Almelo

Deze foto hebben wij in 2012 gemaakt. 

 

En inderdaad, niet lang daarna kregen wij van het college het bericht dat alle nog aanwezige asbest was gesaneerd.

Asbest is één van de grootste sluipmoordenaars en heeft al vele slachtoffers gemaakt. Gisteravond hadden we het (voor de zoveelste keer) weer over hergebruik of sloop van het gebouw en niet over de gevaren van asbest dat zoals nu is gebleken nog steeds veelvuldig aanwezig is in dit voormalige gemeentehuis.

Wij hebben Roosdom Tijhuis gebeld, het bedrijf dat indertijd de sanering voor haar rekening zou nemen. Het bedrijf was inderdaad aanwezig maar niet voor asbestsanering maar voor een timmer-metsel klusje.

Dit bedrijf deelde ons mede dat niet zij maar Kamphuis Asbestsanering BV in Haarle (gemeente Tubbergen) de opdracht had gekregen het asbest te verwijderen. Bij navraag bleek dat door dit bedrijf alleen Asbest is verwijderd uit de twee luchtschachten in de nabijheid van de liften. Bij de asbesthoudende bekisting en de systeemplafonds kon men niet komen vandaar dat men dit maar heeft laten zitten.

Voorzitter, u kunt niet zomaar slopen of hergebruiken zonder dat het de gezondheid van omwonenden in gevaar brengt. Zijn de hoge (extra) kosten die asbestsanering met zich meebrengt in de berekening meegenomen?

Dank u

 

Asbest in gemeentelijke gebouwen – Infomil

 

Stem of voeg toe aan:

1 Comment to “Asbest, een sluipmoordenaar (Politiek beraad 16-02-2016)”

  1. Henk schreef:

    Als je asbest gewoon laat zitten of professioneel laat verwijderen is er niets aan de hand, qua gezondheidsrisico’s. Nu is er een idioot duur gemeentepaleis gebouwd wat 58 miljoen heeft gekost terwijl Almelo nota bene feitelijk al jaren failliet was en onlangs dus onder curatele gesteld is. Inweze moet er met terugwerkende kracht een motie van wanprestatie/afkeuring worden ingediend tegen de gemeenteraad. Nu zijn de 72.000 Almeloërs zèlf de sigaar !