Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Bewoners moeten baas zijn in eigen buurthuis

 

De Nieuwe Jutter (Utrecht) buurthuis in eigen beheer

 

In de Perspectiefnota 2016, die op 30 juni 2016 door de gemeenteraad is vastgesteld, staat het verzoek van de Raad aan het college om te onderzoeken of er bezuinigingen mogelijk zijn op het vlak van gemeentelijk vastgoed, onder andere wijkaccommodaties. Op basis van deze verzoeken heeft het college een verkenning laten uitvoeren gericht op wijkaccommodaties. Tijdens het politiek beraad werden de voorlopige bevindingen gepresenteerd aan de raad. Vervolgens wordt aan de raad gevraagd welke vervolgstappen worden gezien.

Steeds meer wijkaccommodaties worden overgenomen door bewoners. Daarmee lijkt het buurthuis in de wijk gered. In het kader van burgerparticipatie steunen veel gemeenten deze initiatieven van zelfbeheer door burgers.

Buurthuizen leiden de afgelopen jaren een kwijnend bestaan door bezuinigingen op het welzijnsbudget door gemeenten. Veel bewoners hebben het initiatief genomen om het buurthuis zelf te beheren. En met succes blijkt uit een groot landelijk onderzoek onder twintig middelgrote en grote Nederlandse gemeenten. De Partij Vrij Almelo bezocht daarvoor al een groot aantal burgerinitiatieven, waaronder een buurthuis in eigen beheer.

Behoud Dienstencentrum De Riet in Almelo | Partij Vrij Almelo

Volgens ons (en meerdere organisaties) zijn buurthuizen/wijkaccommodaties die door de gemeente of door grote welzijnsinstellingen worden gerund “niet meer van deze tijd”. Bewoners willen zelf de baas zijn in het eigen buurthuis, dat merken we steeds meer.

Maar daar moeten ze wel de ruimte voor krijgen.

Wordt de (Almelose) overheid nu eindelijk wakker?

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

1 Comment to “Bewoners moeten baas zijn in eigen buurthuis”

  1. […] 56. ¬†¬†Buurthuizen leiden de afgelopen jaren een kwijnend bestaan door bezuinigingen op het welzijnsbudget door gemeenten. Daarom wil de gemeente Almelo de negen wijkcentra in de stad sluiten of de beheerssubsidie schrappen en voor die welzijnsactiviteiten een andere locatie zoeken. In veel gemeenten hebben bewoners het initiatief genomen om het buurthuis zelf te beheren.¬†Bewoners moeten baas zijn in eigen buurthuis […]