Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Ouderen moeten de zorg krijgen die ze verdienen: de allerbeste zorg

 

Het Dienstencentrum De Riet is hun huis dat je niet zomaar kunt afnemen (5 Maart 2013)

 

Vroeger besloeg het welzijnswerk zo’n beetje het hele maatschappelijke leven. Van speeltuinen tot maatschappelijk werk, van hangjongeren tot schuldhulpverlening. Eén op de tien mensen werkten in het welzijnswerk. Binnen de vele taken was een van de belangrijkste doelen armoedebestrijding. Het kan altijd beter, maar het ging toen best wel goed…….Vroeger…..Maar de maatschappij verandert. De overheid zoekt het meer en meer in zelfredzame burgers, eigen kracht is nu het toverwoord. Nog even en dan gaat de overheid het woord welzijnswerk schrappen uit het woordenboek.

We willen dat ouderen zo lang mogelijk onder zo goed mogelijke omstandigheden thuis blijven wonen, maar we bezuinigen op voorzieningen die dat mogelijk maken. Dat vergt dus veel van familie, mantelzorgers, buurtgenoten en vrijwilligers. Die zullen behoefte hebben aan ondersteuning, aan advies, aan praktische hulp. Voelen we daar niet langzaam maar zeker behoefte aan ontmoetingsplaatsen, ondersteuners, verbinders en probleemoplossers doorklinken?

Nu de veranderingen in het zorgbeleid leiden tot een groei van de doelgroep ouderen voor het welzijnswerk, is het misschien de hoogste tijd voor een gezamenlijke denktank van de gemeente. Deze denktank zal dan aantonen hoe groot het achterstallig onderhoud op het gebied van de ouderenzorg is. Bovendien zal aan de positie van ouderen – ook de ouderen in het verpleeghuis – niets veranderen als het beeld van ouderen niet verandert. Want als het over ouderen gaat, gaat het over problemen. De vergrijzing. Onbetaalbaarheid van voorzieningen. Uit de hand lopende kosten in de gezondheidszorg.

Waarom wordt er eigenlijk nooit eens iets vernomen van het vele vrijwilligerswerk dat ouderen doen? Om nog maar te zwijgen over de wijsheid die ouderen onbezoldigd aan de samenleving toevoegen?

Het idee van mensen zo lang mogelijk zelfstandig houden is dus in eerste instantie bedoeld om te bezuinigen. Gevoelens van eenzaamheid zijn vaak wel een belangrijke reden voor ouderen om te verhuizen naar een verzorgingshuis. Dit betekend dat vooral de zich eenzaam voelende ouderen geen andere mogelijkheid zien om dan maar naar een verzorgingshuis te vertrekken.Want de welzijnsorganisaties weten eenzame ouderen in hun eigen omgeving maar mondjesmaat te vinden.

Bij sociaal isolement gaat het erom vertrouwen op te bouwen, een vangnet te creëren of om alleen een praatpaal te zijn. De politiek sluit zijn ogen en roept dat het goed gaat met de (eenzame) ouderen en armoedebestrijding. Maar ze bedoelen dat het goed gaat, omdat er nu flink bezuinigd wordt.

Op welzijn tenminste…

Wij geloven in een samenleving waarin ouderen zich gezien en gewaardeerd voelen. Een samenleving waarin zij goede zorg en liefdevolle aandacht krijgen, gewaardeerd worden om wie ze zijn en waarin zij kunnen blijven meedoen. Dat is de samenleving die ons voor ogen staat.

Harry de Olde

 

Vrijwilligers met ‘aaihonden’ op bezoek bij bewoners verzorgingshuis. In landen als Oostenrijk, Israël, Amerika en Duitsland heel gewoon is.

Wij moeten een inhaalslag van twintig jaar maken.

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

1 Comment to “Ouderen moeten de zorg krijgen die ze verdienen: de allerbeste zorg”

  1. J.H schreef:

    Ouderenzorg is erg belangrijk en verdient dan ook specifieke aandacht.

Leave a Reply