Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Weinig terecht gekomen van dierenwelzijnsbeleid in Almelo

Irene ten Seldam (CDA) werd in 2014 de eerste Almelose wethouder met dierenwelzijn in haar portefeuille.

Beste mensen,

Zoals u weet staat dierenwelzijn, in de breedste zin van het woord hoog op de actielijst van de Partij Vrij Almelo (PVA). Ook van drie andere partijen was dit een aandachtspunt in hun verkiezingsprogramma 2014 – 2018.

Op dinsdag 25 maart 2014 is er (direct na de verkiezingen) een overleg geweest binnen de nieuwe raad van Almelo over de standpunten die de komende 4 jaar op de prioriteitenlijst (raadsprogramma) aan de orde zouden komen. De Partij Vrij Almelo (PVA) heeft daarbij dierenwelzijn op de agenda geplaatst wat resulteerde in de eerste Almelose wethouder met dierenwelzijn in haar portefeuille.

De in 2014 gekozen wethouder Irene ten Seldam (CDA) is in Almelo politiek belast met het thema dierenwelzijn.

De Partij Vrij Almelo, die heeft gepleit voor een dergelijke toewijzing, sprak in het begin van de bestuursperiode enthousiast van een “wethouder dierenwelzijn”. Veel andere gemeenten kennen al veel langer een dergelijke titel.Ten Seldam zou “aanspreekpunt” worden voor alles wat met dieren te maken heeft, zo heet het. Voorheen was het thema in handen van een wijkwethouder, nu is het dus helder wie er over gaat.

In haar verkiezingsprogramma pleitte de PVA daar voor: “In onze stad wonen veel huisdieren én dieren in de vrije natuur. Dierenwelzijn zou voor het gemeentebestuur van Almelo een belangrijke en serieuze taak moeten zijn. Die taak is de afgelopen jaren (nog steeds) sterk verwaarloosd. De PVA pleit al jaren voor een goed doortimmerd dierenwelzijnsbeleid.

Van dit dierenwelzijnsbeleid is tot op heden niets tot weinig terecht gekomen.

DIERENWELZIJN IN DE BEGROTING (MOTIE)

In de huidige begroting wordt geen enkele aandacht besteed aan het lot van dieren in Almelo. En dat terwijl hier een groot aantal inwoners en dieren binnen deze gemeente betrokken zijn. Bovendien is dierenwelzijn een volwaardige portefeuille die behoort bij een wethouderspost en dus ook de juiste aandacht verdient.

Het college confirmeert zich in de begroting van 2018 een dierenwelzijnsparagraaf op te nemen en transparanter te zijn over de doelen, prestaties, lasten en baten aangaande het dierenwelzijnsbeleid van de gemeente Almelo.

Een stap in de goede richting.

Helaas werd de motie verworpen met 24 stemmen tegen en 11 stemmen voor de motie

CDA tegen

LAS voor

VVD tegen

SP tegen

D66 tegen

ChristenUnie tegen

PvdA tegen

Democraten.nu tegen

Almelo Centraal voor

Minimapartij voor

Partij Vrij Almelo voor

GroenLinks voor

Leefbaar Almelo voor

Lijst Céte tegen

Stem of voeg toe aan:

3 Comments to “Weinig terecht gekomen van dierenwelzijnsbeleid in Almelo”

  1. J.H schreef:

    Volgens mij is dit een gemeente waar het ook niet zo goed gesteld is met het welzijn van mensen. Die zijn meer bezig met geld vergaren op elk mogelijke manier dan met het daadwerkelijke leven van mens en dier.

  2. H.Koos schreef:

    Voor het CDA zijn dieren levende schepselen waarvoor de mens verantwoordelijkheid draagt. Dat is een prachtig uitgangspunt. De wethouder dierenwelzijn is van CDA-huize.

    Je zou denken dat dieren het dan wel heel goed moeten hebben. Niets is minder waar. CDA politici zijn trouwe vrienden van de boeren, jagers en kiloknaller-kopers.

  3. […] Weinig terecht gekomen van dierenwelzijnsbeleid in Almelo | Partij  […]