Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Per direct messenverbod in heel Almelo
Categories: Zonder rubriek

Steeds meer jongeren betrokken bij steekincidenten

De afgelopen jaren is het aantal steekincidenten door jongeren enorm toegenomen. Waarom grijpen jongeren naar messen of andere wapens? En wat is daar tegen te doen?

De stijging is het sterkst onder steekincidenten in de leeftijdsgroep tot en met 17 jaar. In 2020 steeg het aantal zaken tegen minderjarigen die worden verdacht van een ernstig geweldsdelict in één jaar met 20 procent: van 1.633 naar 1.960. Daarbij gaat het om verdachten van zware mishandeling, diefstal met geweld, afpersing of ernstige bedreiging. In 2021 registreerde het OM 1.920 nieuwe geweldszaken tegen minderjarige verdachten.

Het aantal minderjarige verdachten dat wordt verdacht van een delict in combinatie met illegaal wapenbezit steeg in twee jaar tijd met 57 procent: van 508 naar 798. Bij jongvolwassenen nam dat aantal toe met 35 procent, van 860 naar 1.162. Volgens het OM hebben verdachten steeds vaker een wapen bij zich, meestal een steekwapen.

De vraag om maatregelen speelt al geruime tijd. Zo bleek in november 2020 dat een groot deel van de burgemeesters voorstander is van een messenverbod voor jongeren. Diezelfde maand liet het kabinet weten aan zo’n verbod te werken. Nu, bijna 3 jaar later, zit dat verbod nog in het beginstadium.

“Het moet eerst door de consultatie”, legt een woordvoerder van minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid uit. Dat is een proces waar elke wet doorheen gaat, waarbij iedereen commentaar kan leveren op de wet en suggesties mag doen. “Daarna wordt het getoetst door de Raad van State, de Tweede Kamer en tot slot de Eerste Kamer.”

Pas daarna treedt de wet in werking. Het ministerie laat aan de NOS weten dat dat, zonder vertraging, op z’n vroegst in de tweede helft van 2023 zal zijn. Maar met de val van het kabinet zal dat weer veel langer gaan duren. In afwachting van het landelijk messenverbod voor minderjarigen heeft een aantal gemeenten al een algeheel messenverbod ingesteld. Eind vorig jaar is dat bijvoorbeeld gebeurd in Winterswijk, Middelburg en Vlissingen en vanaf dit jaar is het ook in Groningen verboden om een mes op zak te hebben.

De Partij Vrij Almelo wil dat de gemeente Almelo nu ook die stap durft te nemen, en niet nog langer wachten op landelijk beleid. Ons voorstel is om een verbod op het dragen van een mes op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Partij Vrij Almelo 

Schriftelijke vragen Partij Vrij Almelo aan college B&W Almelo Betreft: Landelijke wapen inzamelingsactie

Politie vindt vaker wapens bij jongeren

https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR666357/1

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.