Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Armeense genocide herdacht in Almelo

116

Verschillende Armeense organisaties hebben vrijdag in Almelo de Armeense genocide herdacht die honderd jaar geleden begon.

De Armeense Genocide (soms aangeduid als Armeense kwestie) is de naam voor de moorden op honderdduizenden tot meer dan een miljoen Armeniërs, die gepleegd werden in het Ottomaanse Rijk ten tijde van het regime van de Jonge Turken.

In Almelo is een speciaal monument hiervoor opgericht. Het ‘Armenian Genocide Memorial Monument Almelo’ staat op het terrein van de Armeens Apostolische Kerk aan de Vriezenveenseweg.

Aan de plechtigheid in de kerk ging ’s middags een stille tocht door Almelo vooraf met vele honderden aanwezigen. In een indrukwekkende lang lint liep de stoet door de wijk Schelfhorst. Velen waren gekleed in stemmig zwart en droegen Armeense en Aramese vlaggen of sjaals bij zich. Opvallend was dat ook veel jongeren meewandelden.

Het kabinet stuurde geen afgevaardigde naar de herdenking van de Armeense genocide die  zowel plaatsvond in Almelo als in Assen. Onderwijl blijft het kabinet spreken over ‘de kwestie’. 

Tijdens de dienst werden er kransen en bloemstukken gelegd  op het monument vlakbij de kerk. Ook de Partij Vrij Almelo (PVA) legde een bloemstuk ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Armeense genocide. De PVV was ruim vertegenwoordigt met o.a. Kamerleden, Statenleden, en het Euro parlementslid Hans Jansen.

Tijdens de herdenkingsplechtigheid spraken ook Kamerleden van CDA, CU, SP, en waarnemend burgemeester Willem Urlings.

101

105

106

PVA legt bloemstuk ter nagedachtenis slachtoffers Armeense genocide

95

Stem of voeg toe aan:

3 Comments to “Armeense genocide herdacht in Almelo”

 1. Watch Dog schreef:

  Volgens mij ontstaat er nu toch een beetje vervelende situatie.
  Aan de ene kant is de PVA moatje met de Armeense gemeenschap. Niks mis mee.
  Maar wat nu met die Armeense school?
  Daar moet je als PVA lijkt mij toch niks van weten?
  Dat werkt integratie namelijk tegen. Toch?

 2. Harry schreef:

  We moeten inderdaad consequent zijn en blijven! Of het nu Turken, Marokkanen, Surinamers of Armeniërs zijn. Alleen echte integratie, op Nederlandse scholen, maakt mensen kansrijk in onze Nederlandse samenleving, dus geen anderstalig onderwijs, dat vergroot immers alleen maar de segregatie waardoor minderheden buitenlander blijven, dus kansarm blijven. Uiteraard hebben wij respect voor iedere cultuur maar het mag natuurlijk niet zo zijn dat zij hierdoor geschaad worden in hun maatschappelijke loopbaan in Nederland en als langdurig uitkeringstrekker ook afhankelijk worden van de wèl hardwerkende belastingbetaler.

  Dus geen anderstalig onderwijs. Uiteraard staat het hen vrij in de avonduren kennis te vergaren over hun oorspronkelijke (geboorte) land. Dat respecteren we, maar het mag integratie NIET in de weg staan, want ons landje heeft al meer dan genoeg problematische minderheden binnen haar grenzen.

 3. […] Armeense genocide herdacht in Almelo | Partij Vrij Almelo […]

Leave a Reply