Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Mondelinge vragen tijdens het vragenhalfuurtje op dinsdag 3 september 2019

 

De Telgenborch

 

Burgerparticipatie, dialoog met burgers begint steeds meer op ‘koekoeksklokparticipatie’ te lijken. Ik zie het als een koekoeksklok, waarbij het vogeltje het voorbeeld is van de overheid. De overheid is heel lang bezig met het bedenken van eigen plannen, en komt vervolgens als een vogel uit de klok even naar buiten. Dan kun je als burger even je stem laten horen, en vervolgens gaat het vogeltje weer naar binnen. Met andere woorden: je mag wel meepraten, maar veel te laat en je moet lang wachten.

Voorzitter, ik heb het over de boze burger die het gevoel hebben met een kluitje het riet in te worden gestuurd op niet beantwoorde vragen. Het betreft de voormalige school de Telgenborch gelegen aan de Welgelegen 10 en de voormalige sporthal/gymlokaal aan de Welgelegen 8 in Almelo.

Vraag 1.

Is er al eerder door door inwoners gevraagd wat de bedoeling is van deze locatie? En zo ja, wat is hen aangegeven?

Vraag 2.

Op dit moment worden er werkzaamheden verricht, kunt u ook aangeven wat er momenteel gaande is, of gedaan wordt?

Vraag 3.

Waarom is de raad nog niet geïnformeerd met betrekking van hetgeen wat er gaat komen?

Vraag 4.

Waarom zoekt de gemeente bij ruimtelijke plannen veel te laat de communicatie met hun inwoners?

 

Woordvoerder: de heer H. de Olde

Portefeuillehouder: Wethouder Van Rees

 

 

De reactie van de wethouder op de gestelde vragen was te verwachten. De percelen Welgelegen 8 en 10 zijn gelegen in het bestemmingsplan “Schelfhorst” die al sinds 2012 onherroepelijk in werking is. Met andere woorden: er zijn geen ontwikkelingen bekend!!

Toch bleek bij doorvragen dat er wel degelijk ontwikkelingsplannen bekend zijn. De gemeenteraad en de inwoners hebben dus steeds minder te zeggen over bouwplannen. Ook zullen de inwoners steeds minder ruimte krijgen om bezwaar te maken tegen bouwplannen.

Nu is het nog zo dat de gemeenteraad vergunningen moet goedkeuren voor projecten die niet binnen het bestemmingsplan passen. Dit wordt een ‘verklaring van geen bedenkingen’ genoemd. In die periode kunnen inwoners nog wel inspreken in de raad of zienswijzen indienen over de wijzigingen. Als het aan het college ligt, gaan burgemeester en wethouders daar veel meer bevoegdheden in krijgen.

In feite trekt het college hiermee een deel van de macht van de raad al naar zich toe doormiddel van fractiedisipline. Zo kan het gebeuren, dat fracties tegen hun eigen principes stemmen en een wethouder alleen in het eigen achterkamertje op de vingers wordt getikt.

Voor de Partij Vrij Almelo betekent participatie dat belanghebbenden in een vroegtijdig stadium worden betrokken bij de besluitvorming over een plan of project.

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply