Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
PVA roept Almelose politiek op circussen met wilde dieren te weren

ALMELO – De fractie van de Partij Vrij Almelo wil dat de gemeenteraad uitspreekt dat circusvoorstellingen met wilde dieren in de stad niet langer worden getolereerd. De PVA dient daarvoor dinsdag tijdens een vergadering van de raad een motie in.

Voorzitter, college, raadsleden, beste mensen,

De Partij voor de Dieren heeft aan het college en raadsleden een oproep gedaan om in de toekomst circussen te weren waarin wilde dieren optreden. Ook de Partij Vrij Almelo heeft deze oproep ontvangen en wil deze oproep graag ondersteunen middels een motie.

Voorzitter:

Wilde dieren lijden enorm onder de gekunstelde leefomgeving van het circus. Ruimtegebrek, verveling en gebrek aan beweging tasten het welzijn van deze dieren ernstig aan.

Dat is onetisch en buitengewoon onwenselijk. Zeker als er alternatieven zijn. In veel andere steden geldt een voorkeursbeleid bij het verstrekken van vergunningen. Circussen zonder wilde dieren krijgen al voorrang in de gemeenten Groningen, Eindhoven, Amsterdam, Heemskerk, Alphen aan de Rijn en Winschoten.

Voorzitter:

Wij zijn niet tegen de komst van circussen naar Almelo. Circussen kunnen een vorm van vermaak zijn voor jong en oud. Het primaire doel van circussen is het vermaken van jong en oud, helaas niet het waarborgen van dierenwelzijn. Het circusleven staat te ver van van het natuurlijke leven van dieren af. De dieren worden gereduceerd tot objecten ter vermaak. Wilde dieren die gedwongen worden om kunstjes te doen vormen een inbreuk op de goede zeden.

Oorzaken hiervoor zijn gelegen in de onmogelijkheid om natuurlijk gedrag te vertonen, door gebrek aan beweging, ruimtegebrek en langdurige transportsituaties.

Voorzitter:

Wij weten dat het wettelijk niet mogelijk is om circussen te verbieden op grond van dierenwelzijn maar dat onze gemeente net als voornoemde gemeenten wel een voorkeursbeleid mag uitspreken was juridisch onderbouwd is. Een pro-actief beleid ten aanzien van het boeken van circussen zonder wilde dieren.

Laat Almelo de volgende in het groeiend aantal gemeenten zijn die een voorkeursbeleid gaat uitspreken.

De MOTIE van de Partij Vrij Almelo:

De gemeenteraad van Almelo, bijeen op 8 mei 2012,

Besprekende gebruik wilde dieren in circussen.

Constaterende:

– dat de gemeente Almelo het gebruik van wilde dieren voor vermaak zoals bij circussen en evenementen tolereert
– dat wetenschappelijk onderzoek in opdracht van voormalig minister van Landbouw Gerda Verburg door de Universiteit Wageningen heeft aangetoond dat het welzijn van wilde dieren in circussen beneden peil is (Welzijn van dieren in reizende circussen in Nederland, H. Hopster, M. van Dierendonck, H. van den Brandt en K. van Reenen,2009)
– dat de veiligheid van bezoekers van circussen met wilde dieren niet gegarandeerd kan worden gezien het onvoorspelbare gedrag dat wilde dieren tijdens voorstellingen kunnen vertonen.

Overwegende:

– dat het voor een gemeente wettelijk niet mogelijk is een circus te verbieden op grond van dierenwelzijn
– dat een gemeente wel een voorkeursbeleid mag uitspreken en dat dit al in een aantal gemeenten gebeurt

Spreekt uit:

– dat de gemeente zo snel mogelijk overgaat tot een voorkeursbeleid voor circussen zonder wilde dieren.

En gaat over tot de orde van de dag.

Partij Vrij Almelo

Ook geen wilde dieren meer in Haagse circussen

Na een jarenlange strijd is de Dierenbescherming Den Haag er in geslaagd om circussen met wilde dieren voortaan buiten de gemeentegrenzen te houden. De Haagse gemeenteraad heeft hierover een motie aangenomen van D66, die stelt dat de gemeente overgaat tot een voorkeursbeleid voor circussen zonder wilde dieren. De motie werd gesteund door de PvdA, GroenLinks, de Partij voor de Dieren en lokale fracties.

Hiermee sluit Den Haag aan bij andere gemeenten, waaronder Amsterdam en Groningen, die hun voorkeur hebben uitgesproken voor circussen zonder wilde dieren. “Dit is een overwinning voor alle dieren die lijden in een circus”, stelt de Dierenbescherming. “Wilde dieren die kunstjes laten vertonen, is niet van deze tijd. Het levert veel dierenleed op en is vernederend en respectloos voor de dieren. Dit is een geweldige stap voorwaarts!”

Stem of voeg toe aan:

5 Comments to “PVA roept Almelose politiek op circussen met wilde dieren te weren”

  1. Sjoerd Visser schreef:

    Ik ben tegen uitbuiting. Of dat nou bij mensen of bij dieren gebeurd.
    Maar het lijkt erop dat steeds meer mensen het gewoon vinden dat anderen met andermans leven spelen of over andermans leven heersen…voor geldgewin.
    Inmiddels verziekt de samenleving daardoor…zoals u zelf merkt.

  2. Baronesse Vanhepjeniks Totplukmekaal Zubedelstaf schreef:

    Uitbuiting van mens en dier moet uitgesloten worden.Helaas schaam ik mij voor ons blanke ras,want wij europeanen,amerikanen e.d hebben ons al eeuwen schuldig gemaakt aan uitbuitingen uitroeing dmv Slavernij van donkere mensen,joden,zigeuners en dieren en als het even tegen zit en de kans krijgen zijn straks de moslims ook aan de beurt.Uitbuiting,uitroeing,eliminatie mishandelen,kan nooit goed zijn en de bedoeling van welke god dan ook.Ik sta dan ook achter deze motie. Als er politieke partijen zijn die tegen zijn weet u gelijk welke partij u niet moet stemmen met de aankomende verkiezingen.

  3. harry schreef:

    Zo langzamerhand moet toch een ieder inzien dat een circus waarin gebruik wordt gemaakt van dieren niet meer van deze tijd is. Een kind kun je zelfs uitleggen dat het voor een leeuw of tijger een tegennatuurlijke en onwenselijke situatie is waarin deze dieren gehouden worden. Sommige volwassenen willen niet beter weten en bezoeken nog steeds circussen met gebruik van wilde dieren. Jammer. Denk eens goed na!

  4. Sjoerd Visser schreef:

    Mooi dat de motie is aangenomen. Dank aan de voorstemmers !!!!
    Jammer van de tegenargumenten, waar het college zelfs tot 2 x toe afraadde om de motie aan te nemen, ondanks de sympathieke gedachte.
    Wat ik niet kan uitstaan is een gehoord excuus dat het ambtenarenapparaat moet krimpen en men mogelijk bij de raad ermee terugkomt omdat men MOGELIJK niet meer kan doen met minder personeel.
    Mijn vraag daarbij is: waarom moet ieder ander in deze samenleving dan wel meer doen met minder? Zoals laatst die kreet in de raadszaal te horen was? Een nadenkertje voor het college !
    Of geldt zo’n spreuk niet voor de overheid?

  5. Sjoerd Visser schreef:

    Mocht u nog tijd over hebben om een uitzending te bekijken die vorige maand op de TROS-tv was te zien, kijk dan eens naar deze informatieve documentaire:
    http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1248384

    Ter lering, niet ter vermaak.

Leave a Reply